HOF TEN WALLE-GENT 1

Wonen op een voormalige wasserijsite

HTW

Het projectgebied is gelegen aan het Prinsenhofplein in de Gentse binnenstad. De buurt is genoemd naar het keizerlijk slot dat hier in de 15e eeuw gevestigd was. Vandaag is deze wijk een woongebied, gekarakteriseerd door de talrijke 18e eeuwse stadswoningen en andere getuigen van haar rijke geschiedenis.

HOF TEN WALLE-GENT 3

Het project betreft de reconversie van een oude wasserijsite naar wonen in het groen, afbraak en herbouw. Het nieuwe programma omvat een volume met 3 schakelwoningen, een volume met 9 appartementen met een ondergrondse parking, een gemeenschappelijke afvalberging en enkele bestaande bergruimten.

HOF TEN zw WALLE GENT a154 arcitecten

Omwille van de beperkte erfgoedwaarde evenals de gebrekkige staat van de bestaande bebouwing wordt het merendeel van de gebouwen gesloopt. Door het ontpitten van het binnengebied ontstaat ruimte voor de realisatie van een ‘woonprogramma in het groen’. Een groene oase als rustpunt in deze dense centrumwijk, zuurstof voor de buurt.

Ondanks de sloop van het gros der gebouwen is in het project zorgvuldig omgesprongen met de resterende getuigen van de rijke geschiedenis. Aan de Lieve wordt de watergevel afgebouwd tot op het niveau van de beschermde kademuren. In de nieuwe ontwikkeling wordt een afstand genomen van de kaai om de impact hierop te beperken en worden de muren in ere hersteld. Aan de oostzijde was vroeger een waterstraatje gelegen dat liep van het Zilverhof naar de Lieve. Waar mogelijk wordt de contour van het straatje opnieuw open gemaakt, een oude opening wordt opnieuw geopend, en ook de overbouwde treden aan de waterkant worden opnieuw vrijgemaakt.

HOF TEN WALLE GENT a154 architecten.

Tot slot wordt ook de immateriële begrenzing van het vroegere Prinsenhof voelbaar gemaakt op de site. Waar deze nu slechts te traceren is in een wand die de vroegere percelering volgt, wordt deze binnen het project visueel aanwezig gemaakt in de nieuwe volumes en de omgevingsaanleg.

Projectgegevens

Opdracht

reconversie van een oude wasserijsite

Opdrachtgever

GEDIRCO SPRL

Architectuur

a154 architectecten

Oppervlakte

1132m2

Oplevering

nog uit te voeren

Beeldmateriaal

a154 architecten