BURG_Website Estate 10

Wonen en werken in een oude meubelfabriek

Opdracht

De reconversie van de gebouwen van de voormalige meubelfabriek De Taeye tot woonentiteiten, kantoren en parkeerplaatsen.

BURG_08 27 Vogelvlucht Be 964Z Xxxx590

De meubelfabriek is gelegen aan de Burggravenlaan te Gent, in de nabijheid van het Sint Pietersstation.

Door de uitbreiding en economische bloei van de voormalige meubelfabriek is het perceel gedurende de jaren stelselmatig dichtgebouwd. Voor de reconversie van de site tot woonproject is een chirurgische sloop van niet- waardevolle gebouwen noodzakelijk.

Door de uitzuivering ontstaat een kwalitatieve leef- en woonomgeving op het met maximale open ruimte.

Deze ingreep komt niet enkel ten goede aan het eigen reconversieproject maar bezorgt ook de aanpalende buren een beter leefklimaat. Dit wordt nog geoptimaliseerd door de verlaging, waar mogelijk, van de bestaande scheidingsmuren.

BURG_Website Estate 11

Na de chirurgische sloop ontstaan er drie geïsoleerde bouwvolumes.

Als eerste zijn er de gebouwen aan de straatzijde. Dit zijn de voormalige kantoren en directeurswoning van de meubelfabriek. Het ene pand in mooi gedetailleerde baksteenarchitectuur en dragend staalskelet, het andere in geschilderd pleisterwerk. Beide gebouwen worden gerenoveerd met respect voor het historisch karakter ervan. Boven de doorrit naar het achterliggend terrein wordt een nieuw volume gesitueerd. Deze rij van gesloten bebouwing wordt deels ingevuld als kantoren, deels als appartementen.

De voorgevel is begroeid met een verticale tuin waarin in de lente en zomer ook vogels hun nest vinden

BURG_02 122
BURG_Co2 20130709 A154 Burggravenlaan 11 Img 0174

Ten tweede is er het langwerpige betonskeletgebouw op het binnengebied.

Het betonskelet wordt aan de buitenzijde ingepakt met isolatie en bepleisterd, evenwel zonder het mathematische grid te verstoren. De borstweringen worden, net als vroeger, voorzien in ruwe baksteen. Hier en daar worden uitkragende boxen in beton voorzien, die dienst doen als privatieve terrassen. Op andere plaatsen zorgen inpandige terrassen voor aangename buitenruimtes.

BURG_Aros Kopie
BURG_Co2 20130709 A154 Burggravenlaan 6 Img 0143

Als derde is er de parkeerloods aan de achterzijde van het perceel. Deze loods wordt voorzien als parkeergebouw. Intern worden twee niveaus voorzien. Het bovenste niveau wordt afgedekt om inkijk van de omwonenden op deze autostalling te beperken.

Alle gebouwen geven uit op het gemeenschappelijk binnengebied. Verticale tuinen, alsook privatieve voortuinen voor het gelijkvloers zorgen voor het nodige groen.

BURG_Co2 20130709 A154 Burggravenlaan 14 Img 0180
BURG_Ue Ca 034

Het baksteengebouw aan de straatzijde wordt ingericht als als kantoorgebouw.

De bestaande gietijzeren kolommen worden gerecupereerd, alsook de oude historische balken.

De vloeretages met gietijzeren kolommen worden opgevat als open ruimtes zodat aanpasbaarheid in de tijd mogelijk blijft. Ruimteverdeling gebeurt door lichte, soms beglaasde scheidingswanden. Verticale circulatie is voorzien aan de zijkant van de kantoren. De trappen worden aan de hand van magneten permanent open gehouden zodat het trapgebruik gestimuleerd wordt.

Op gebied van technieken wordt de kaart van de duurzaamheid getrokken: balansventilatie met warmterecuperatie, verwarming aan de hand van lage-temperatuur vloerverwarming, verlichting met aanwezigheidsdetectie, photovoltaische panelen voor hernieuwbare energie.

BURG_Website Estate 1
BURG_Ue Ca 073 Small
BURG_Ue Ca 073 Small

Projectgegevens

Opdracht

de reconversie van een industrieel pand tot kantoren en appartementen

Opdrachtgever

Upgrade Estate

architectuur

a154

Interieur

Upgrade Estate

Stabiliteit en technieken

Sequir

Oppervlakte

6.600 m²

Oplevering

2014

Fotografie

Luc Roymans