Burggravenlaan
Gent
Wonen en werken in een oude meubelfabriek
Opdracht
De reconversie van de gebouwen van de voormalige meubelfabriek De Taeye tot woonentiteiten, kantoren en parkeerplaatsen.
De meubelfabriek is gelegen aan de Burggravenlaan te Gent, in de nabijheid van het Sint Pietersstation.
Door de uitbreiding en economische bloei van de voormalige meubelfabriek is het perceel gedurende de jaren stelselmatig dichtgebouwd. Voor de reconversie van de site tot woonproject is een chirurgische sloop van niet- waardevolle gebouwen noodzakelijk.
Door de uitzuivering ontstaat een kwalitatieve leef- en woonomgeving op het met maximale open ruimte.
Deze ingreep komt niet enkel ten goede aan het eigen reconversieproject maar bezorgt ook de aanpalende buren een beter leefklimaat. Dit wordt nog geoptimaliseerd door de verlaging, waar mogelijk, van de bestaande scheidingsmuren.
Na de chirurgische sloop ontstaan er drie geïsoleerde bouwvolumes.
Als eerste zijn er de gebouwen aan de straatzijde. Dit zijn de voormalige kantoren en directeurswoning van de meubelfabriek. Het ene pand in mooi gedetailleerde baksteenarchitectuur en dragend staalskelet, het andere in geschilderd pleisterwerk. Beide gebouwen worden gerenoveerd met respect voor het historisch karakter ervan. Boven de doorrit naar het achterliggend terrein wordt een nieuw volume gesitueerd. Deze rij van gesloten bebouwing wordt deels ingevuld als kantoren, deels als appartementen.
De voorgevel is begroeid met een verticale tuin waarin in de lente en zomer ook vogels hun nest vinden
Ten tweede is er het langwerpige betonskeletgebouw op het binnengebied.
Het betonskelet wordt aan de buitenzijde ingepakt met isolatie en bepleisterd, evenwel zonder het mathematische grid te verstoren. De borstweringen worden, net als vroeger, voorzien in ruwe baksteen. Hier en daar worden uitkragende boxen in beton voorzien, die dienst doen als privatieve terrassen. Op andere plaatsen zorgen inpandige terrassen voor aangename buitenruimtes.
Als derde is er de parkeerloods aan de achterzijde van het perceel. Deze loods wordt voorzien als parkeergebouw. Intern worden twee niveaus voorzien. Het bovenste niveau wordt afgedekt om inkijk van de omwonenden op deze autostalling te beperken.
Alle gebouwen geven uit op het gemeenschappelijk binnengebied. Verticale tuinen, alsook privatieve voortuinen voor het gelijkvloers zorgen voor het nodige groen.
Het baksteengebouw aan de straatzijde wordt ingericht als als kantoorgebouw.
De bestaande gietijzeren kolommen worden gerecupereerd, alsook de oude historische balken.
De vloeretages met gietijzeren kolommen worden opgevat als open ruimtes zodat aanpasbaarheid in de tijd mogelijk blijft. Ruimteverdeling gebeurt door lichte, soms beglaasde scheidingswanden. Verticale circulatie is voorzien aan de zijkant van de kantoren. De trappen worden aan de hand van magneten permanent open gehouden zodat het trapgebruik gestimuleerd wordt.
Op gebied van technieken wordt de kaart van de duurzaamheid getrokken: balansventilatie met warmterecuperatie, verwarming aan de hand van lage-temperatuur vloerverwarming, verlichting met aanwezigheidsdetectie, photovoltaische panelen voor hernieuwbare energie.
Projectgegevens
de reconversie van een industrieel pand tot kantoren en appartementen
OpdrachtgeverUpgrade Estate
architectuura154
InterieurUpgrade Estate
Stabiliteit en techniekenSequir
6.600 m²
Oplevering2014
FotografieLuc Roymans