VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 7

Wonen in een geïndustrialiseerd prefabgebouw

Opdracht

Nieuwbouw van een drie woningen

VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 1

Het grote perceel bevindt zich in een landelijke gemeente rond Gent en heeft, naast intensief struikgewas, een aantal mooie, oude bomen. Het bomenbestand wordt ontdaan van zieke en oude bomen. De inplanting van deze bomen stuurt het opdelen van het perceel in drie deelpercelen. Twee loten grenzend aan de straatzijde, één dieper ingeplant en bereikbaar langsheen een nieuwe, lange oprit. Door het opdelen van het bestaande perceel naar drie kleinere plekken wordt antwoord gegeven aan de huidige grondprijzen.

De twee percelen aan de straatzijde worden bebouwd met 2 gekoppelde driegevelwoningen van twee etages met platte daken; de vrijstaande woning in de tweede bouwzone heeft één bouwlaag en een hellend dak.

VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 3
VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 6

Deze typologieën zijn gestuurd door de stedenbouwkundige voorschriften.

Vanuit bouw- economisch oogpunt wordt geopteerd voor geïndustrialiseerde prefabbouw. Alle woningen zijn bijgevolg opgebouwd uit een dragend betonskelet met gevels uit dubbelschalige, geïsoleerde, betonnen sandwichpanelen in witgrijze kleur.

Het principe “ruwbouw is afbouw” zorgt ervoor dat in het interieur zoveel mogelijk betonstructuren in zicht blijven. Deze geënsceneerde bruutheid wordt in contrast gesteld met verfijnde afwerkingen zoals lichtgrijze gietvloeren, witgelakt staalwerk en keukenmeubilair in witte meubelplaat.

VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 4
VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 5
VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 8

De twee gekoppelde woningen aan de straatzijde zijn getekend als één volume om versnippering te voorkomen. De raamopeningen op het gelijkvloers, uitgevend op de tuin, worden maximaal open gewerkt. De openingen op de verdiepingen daarentegen beperkt in maat. Door deze strategische inplanting van de gevelopeningen, ontstaat er een dynamisch spel van witte betonvlakken en donkergrijs buitenschrijnwerk.

De vrijstaande woning achteraan is voorzien van een hellend dak en dezelfde geprefabriceerde, witgrijze gevelpanelen en buitenschrijnwerk. Dak en gevels zijn in kleur op elkaar afgestemd om één monoliet, doch typologisch volume te bekomen. Het gelijkvloers wordt maximaal, op twee gevels open gewerkt om zicht te geven op de omringende tuin. Binnen en buiten gaan naadloos in elkaar over. Op de verdiepingen zijn geen gevelopeningen voorzien om inkijk op de aanpalende percelen te vermijden. In de plaats daarvan worden precies ingeplante daklichtopeningen voorzien die in de nachtgang een interessant lichtspel maken.

VILLA'S-N_Co2 20130118 A154 Rendekensstraat 2
VILLA'S-N_Co2 20130206 Rendekensstraat Interieur 1 2
VILLA'S-N_Co2 20130206 Rendekensstraat Interieur 7

Doordat deze woningen zijn opgebouwd met een betonskelet en betonnen sandwichpanelen, scoren deze woningen bijzonder goed op het vlak van energie en luchtdichtheid, zonder bijkomende inspanningen.

VILLA'S-N_Co2 20130206 Rendekensstraat Interieur 12
VILLA'S-N_Co2 20130206 Rendekensstraat Interieur 2
VILLA'S-N_Co2 20130206 Rendekensstraat Interieur 14

Projectgegevens

Opdracht

De nieuwbouw van een 3 ééngezinswoningen.

Opdrachtgevers

Naca nv

Architectuur

a154

Interieur

a154

Oppervlakte

2 x 164 m2, 1 x 200 m²

Oplevering

2012

Fotografie

CO2 images