MAINI_Dsc 5745 Small

Een kantoor in een loft

DE OPDRACHT

De opdrachtgever wil de bestaande, sterk gefragmenteerde verdieping herinrichten tot een open ruimte. Flexibiliteit is zeer belangrijk daar de opdrachtgever veelal in het buitenland vertoeft: soms dient de gehele oppervlakte ingenomen te kunnen worden als kantoor, op een ander tijdstip dient een gedeelte afsluitbaar te zijn als leef- en slaapruimte.

MAINI_Dsc 5784 Small

De loft is gelegen op de vierde verdieping van een bestaand gebouw uit de tweede helft van de vorige eeuw. Elke verdieping wordt ingenomen door een andere eigenaar. Dit hoekpand kijkt aan de langste zijde uit op de rosse buurt van Gent, aan de voorzijde op het Wilsonplein, aan de achterzijde op de historische, Gentse torens.

MAINI_Dsc 5718 Small

Het langwerpig plan wordt langs drie zijdes belicht. De donkere, lange kant herbergt de verticale circulatie en de dienstruimtes. In het resterende, L-vormig plan worden twee mobiele wanden geïntroduceerd: één schuifwand en één pivoterende wand, elk ca vijf meter breed en plafondhoog. Deze mobiele wanden kunnen zo gemanipuleerd worden dat de twee uiteinden van de loft afsluitbaar zijn ten opzichte van het centrale gedeelte.

MAINI_Dsc 57111

Nu eens resulteert dit in een afgesloten leef- en slaapruimte, dan weer in een geïsoleerde eetruimte of vergaderzaal. Soms kan de gehele oppervlakte ingenomen worden als kantoor, waarbij het bed dan opgeklapt wordt in de daarvoor voorziene kast. Dan weer wordt de pivoterende wand gesloten en de grote schuifwand verplaatst, waardoor een afgesloten studio ontstaat.

MAINI_Dsc 5763
MAINI_Dsc 5757
MAINI_Dsc 5726 Small
MAINI_Dsc 5729 Small
MAINI_Dsc 5778 Small

Projectgegevens

Opdracht

Verbouwing van een bestaande ruimte tot loft

Opdrachtgever

BVBA Main I

Architectuur

a154

Interieur

a154

Oppervlakte

145m²

Oplevering

2003

Fotografie

Thierry Van Dort