GUENT_Gnt014

Een warme groepspraktijk voor huisartsen

Concept

Er wordt een circulatie-as gecreëerd die zowel vanaf de voorzijde als vanaf de achterzijde van het pand te betreden is. Deze as doet dienst als inkom en toegang tot de open wachtruimte met secretariaat en balie. Via deze circulatie-as hebben patiënten ook toegang tot de praktijkruimtes gelegen aan de voorzijde en tot de consultatieruimtes gelegen aan de achterzijde.

GUENT_Gnt046
GUENT_Gnt111

Tevens wordt er een nieuwe opening gemaakt in de zijgevel aan de achterzijde van het pand. Deze opening laat meer licht toe in de centrale ruimtes en biedt de mogelijkheid een nieuwe private buitendeur te voorzien.

Het bestaande schrijnwerk in de voorgevel wordt aangepakt zodat er maximale lichtinval gecreëerd wordt in de ruimtes aan de voorzijde van het pand. De aparte inkom naar het bovenliggende woongedeelte wordt geïntegreerd in het nieuwe, zwart gelakte, stalen buitenschrijnwerk. Er ontstaat een duidelijk onderscheid tussen de open, beglaasde inkom van de praktijk enerzijds en de gesloten inkom van het private woongedeelte.

GUENT_Gnt127

De industriële look van de bestaande betonnen structuur aan de binnenzijde werd zoveel mogelijk behouden en gecombineerd met het warme karakter van houten wanden, bekleed met multiplex van Poolse den. De met hout bekleedde wanden creëren tevens een onderscheid tussen de openbare en de private delen, zoals secretariaat en kabinetten.

Centraal in de praktijk bevindt zich een oase van licht, een atrium die toegang biedt tot de achterste dokterskabinetten en die de verticale circulatie herbergt naar de ondergrondse verdieping.

GUENT_Gnt020 Small
GUENT_Gnt158 Small
GUENT_Gnt096 Small
GUENT_Gnt212 Small
GUENT_Gnt230 Small

Projectgegevens

Opdracht

Verbouwen van een bankkantoor tot groepspraktijk

Opdrachtgever

Mevr. DG

Architectuur

a154 architecten

Interieur

a154

Stabiliteit

Ingenieursbureau Fraeye&partners

Oppervlakte

420 m²

Datum oplevering

november 2016

Visualisatie

a154

Fotografie

Tim Van de Velde