STEENDAM_002 Small

Op kot in een oude speelgoedwinkel

Opdracht

De reconversie van bestaande, historische gebouwen tot een studentenhuis met commerciële ruimte.

Het projectgebied bevindt zich in het centrum van Gent, gelegen in een oude winkelstraat. De bestaande bebouwing bestaat uit twee flankerende woonhuizen waarvan het rechterpand in empirestijl in de loop va de 19de eeuw een achterliggende vleugel in kapelvorm kreeg.
In de 20ste eeuw werd aansluitend de volledige open ruimte over twee lagen dichtgebouwd ten behoeve van een commerciële ruimte en een drielaagse woning aan de rechterzijde van de “kapel”.

STEENDAM_006 Small
STEENDAM_122 Small

Er wordt een grote ontpitting voorzien van het binnengebied met behoud van de historisch waardevolle bouwdelen zoals de conciërgewoning en de “kapel”.
Door deze precieze sloop worden de historisch belangrijke gebouwen in hun eer hersteld en krijgt de omgeving terug 'licht en lucht'. Deze gebouwen worden gerenoveerd met respect voor het bestaande karakter ervan. De vrijgekomen zones worden gebruikt als tuin en ontsluiting.

STEENDAM_114 Small

Naast de “kapel” is er een gelijkvloerse uitbreiding voorzien, met hedendaags karakter, uitgevend op de binnentuin.
In deze kapel met uitbreiding worden studentenkamers voorzien. De hoge ruimte op de eerste verdieping wordt voorzien van duplexkamers. De bestaande woning aan de rechterzijde wordt ingericht als conciërgewoning. Het gelijkvloers ervan huisvest fietsen en een afvalberging.

STEENDAM_120 Small
STEENDAM_118 Small
STEENDAM_125 Small

De voorgevel van de rechter empirewoning wordt gerestaureerd. De originele raamindeling op het gelijkvloers wordt gereconstrueerd. Moulures, ornamenten en kroonlijst worden naar historisch model terug gebracht. De bestaande poortopening biedt toegang tot het studentenhuis. Na restauratie ontstaat opnieuw een vormelijke en historische eenheid met het rechtse, naburige tweelingpand.

Het linkerpand wordt integraal verbouwd. De voorgevel links krijgt een hedendaagse invulling die de stijloverbrugging maakt tussen het linker aanpalend appartementsgebouw en de rechtse empirewoning en het appartementsgebouw links. De dakverdieping krijgt een teruggetrokken bouwvolume waarvan de materialisatie refereert naar de uitbreiding van de “kapel”.

Na restauratie en reconversie ontstaat op het gelijkvloers, aan de straatzijde, een commerciële ruimte. De verdiepingen worden, net als de kapel, voorzien van studentenkamers van verschillende grootte.

STEENDAM_172 Small
STEENDAM_130 Small
STEENDAM_177 Small
STEENDAM_185 Small
STEENDAM_128 Small
STEENDAM_051 Small
STEENDAM_133 Small
STEENDAM_196 Small

Projectgegevens

Opdracht

Reconversie van een commercieel gebouw naar studentenhuis met commerciële ruimte

Opdrachtgever

Upgrade Estate

Architectuur

a154 architecten

Interieur

Upgrade estate

Stabiliteit

Fraeye en Partners

Oppervlakte

1800 m²

Oplevering

2015

Fotografie

Luc Roymans