Rijselstraat 0012

Speelse gevellijn in het straatbeeld

Opdracht

Nieuwbouw van een meergezinswoning met bovengrondse staanplaatsen

Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning met bijgebouwen en achterliggende loods. Deze voldoen niet meer aan de hedendaagse normen en worden afgebroken. Er wordt een nieuwe meergezinwoning gebouwd met vijf units: een mix van appartementen met verschillend aantal slaapkamers.

RIJSELSTRAAT_003

Het volume bestaat uit twee bouwlagen en een teruggetrokken dakverdieping. Rechts op het perceel wordt een onderdoorrit gecreëerd naar de achterliggende autostandplaatsen en fietsenstalling.

De gevellijn op de eerste verdieping verspringt tov. het gelijkvloers. Deze keuze werd gemaakt om het gebouw in de voorgevel meer vorm te geven en binnenin tevens aan ruimte te winnen. Op het gelijkvloers springt de gevel dan weer in tov. de onderdoorrit als signalisatie naar de inkomzone en het binnengebied. De topverdieping wordt schuin gepositioneerd tov. de voorgevel en ligt teruggetrokken tov. de rooilijn. Samen met de onderliggende verdiepingen, zorgt dit voor een speels karakter in het straatbeeld.

RIJSELSTRAAT_009

De voorgevel van de eerste bouwlagen is opgetrokken in gevelmetselwerk. Het schrijnwerk wordt voorzien in buitenschrijnwerk uit alumminium antraciet/zwart. De zijgevel van het overdekt terras alsook het plafond van de onderdoorrit worden geïsoleerd en zwart gepleisterd.

De uitspringende zijgevels tov de buren worden geïsoleerd en afgewerkt met donkerkleurige leien.

Bestaande wanden ter hoogte van de perceelgrenzen worden gekaleid in een lichtgrijs.

RIJSELSTRAAT_002
RIJSELSTRAAT_008
RIJSELSTRAAT_006
RIJSELSTRAAT_010
RIJSELSTRAAT_005
RIJSELSTRAAT_004

De autostandplaatsen worden overdekt met een lichte constructie uit staal en voorzien van een groendak, om een groen karakter te creëren op het achterliggende deel van het perceel.

De doorrit naar de autostandplaatsen is voorzien in waterdoorlatende verharding zodat het hemelwater in deze zone op natuurlijke wijze kan infiltreren in de bodem en tevens een groenstrook met halfhoge beplanting.

Projectgegevens

Opdracht

Nieuwbouw van een meergezinswoning met bovengrondse staanplaatsen

Opdrachtgever

DDB Construct bvba

Architectuur

a154 architecten

Oppervlakte

561,39 m2

Oplevering

2018

Fotografie

Dennis De Smet