Rijselsestraat A154 Beeld5

Breed bandraster voor een rustig gevelbeeld

Voor deze verbouwing wordt het gebouw, gelegen in het hart van de stad Kortrijk , teruggebracht naar de betonnen structuur. De bestaande kolommen van de structuur bepalen de ritmiek van de nieuwe facades.

Rijselsestraat A154 20200225

De betonnen structuur wordt voorzien van een schil van isolatie, waardoor verticale en horizontale stroken ontstaan met daartussen brede gevelopeningen.

Tussen de kolommen en vloerplaten ontwikkelt de gevel zich met een rustig en strak raster. Het raster is duidelijk afleesbaar door de brede gevelopeningen en wordt benadrukt door houten raamkaders. Het gebouw krijgt zo een rustige en frisse uitstraling en wordt uitgebreid met een teruggetrokken topverdieping.

Rijselsestraat A154 20200224


De appartementen zijn langs beide zijdes van het hoekgebouw bereikbaar. De bestaande inkomzone langs de Rijselsestraat blijft behouden en een nieuwe inkom wordt gecreëerd langs de Jan Persijnstraat. Naast de twee inkomzones omvat het gelijkvloers een ruime commerciële ruimte met aparte ingang en een technische berging.

Het frisse gebouw is voorzien van een lichtkleurige vlakke sierpleister met houtaccenten. De houtaccenten komen terug in de raamkaders, topverdieping en dieper gelegen terrassen. De uniforme uitstraling van de gevel benadrukt het rustig ingedeelde raster, waarbij de openingen van het raster worden vergezeld van een expressieve borstwering.

Rijselsestraat A154 20200220

Projectgegevens

Opdracht

Verbouwing + uitbreiding van een meergezinswoning met commerciële ruimte.

Opdrachtgever

Vitruvi

Architectuur

a154 architecten

Interieur

a154 architecten/ Marie-julie Stock

Stabiliteit

Burorr

Oppervlakte verbouwing

1014 m2

Projectfase

Aanbesteding

Visualisatie

Nanopixel BVBA