GANDA_ Upkot Ganda 001Web

Een molen wordt een campus voor jonge mensen

Historiek

De Ganda Molens werden in 1940 gevestigd op deze site. Ze waren verbonden met de watermolens uit Harelbeke. Tot 1998 waren de molens in productie waarna de gebouwen dienden als tussenopslag en logistiek. In 2012 werden de activiteiten daar stopgezet waarna het kortelings werd verkocht. De industriële maalderij nam met haar gebouwen het volledige terrein in. Grote silo’s tot een hoogte van ca 40 meter bepaalden de skyline van de buurt. Na grondige analyse bleek reconversie van de bestaande industriële gebouwen niet mogelijk zodat geopteerd werd voor integrale sloop.

GANDA_Upkot Ganda 035Web
GANDA_ Upkot Ganda 031Web
GANDA_Inplanting
GANDA_Ams 1154 Upg Str Def Beeld E 8Bit

Na sloop werden drie afzonderlijke projectdelen bebouwbaar. Zone A grenzend aan de Stropkaai, Zone B centraal op het binnengebied en zone C uitgevend in de Lentestraat.
De volledige terreinoppervlakte wordt als groene long voorzien, als voluptueuze buitenruimte die ook wel “Hortus Ganda” wordt genoemd waarvan gebouwen A en B gemeenschappelijk gebruik maken. Zone C heeft eigen, private tuinen en werd van de site afgesplitst om een vijftal rijwoningen te bouwen met voordeur in de Lentestraat.

GANDA_ Unadjustednonraw Thumb 1047E
GANDA_Upkot Ganda 007Web
GANDA_ Unadjustednonraw Thumb 10444
GANDA_ Unadjustednonraw Thumb 1041E
GANDA_Schets2

Appartementsgebouw A bevindt zich aan de Stropkaai en is voorzien als poortgebouw naar de site. Een riante poortopening geeft perspectief naar het achterliggend studentenhuis en bedient ook de ondergrond.

De kristalvorm met dak en gevel in dezelfde houten leien sluit in hoogte aan bij de aanpalende buren. Grote, omkaderde raamopeningen richten de stadszichten van binnenuit. Aan de tuinzijde zijn grote terrassen voorzien.

Verder op het terrein ligt studentenhuis B. De buitenste gevels van dit U-vormig gebouw hernemen het robuuste gevelmateriaal van A. De binnengevels zijn wit bepleisterd, net zoals de binnenkant van een groene appel. Ramen worden gedifferentieerd omkaderd om interessante lichten en zichten te genereren.

GANDA_Schets1
GANDA_Upkot Ganda 051Web
GANDA_Concept

Aan de zijde van de Stropkaai wordt het gelijkvloers van één van de benen van de U- vorm ten dele weggesneden om zicht te bieden op de hoofdtoegang van het studentenhuis. Tegelijkertijd ontstaat er een overdekte, door boomstammen gedragen ruimte die buitenactiviteiten mogelijk maakt

Rond en tussen de gebouwen is een weelderig aangeplante tuin voorzien, als groene jungle- oase in de stad.

GANDA_Upkot Ganda 087Web
GANDA_Ganda 055Web
GANDA_ Upkot Ganda 026Web
GANDA_GANDA_
GANDA_ Ganda 081Web
GANDA_ Unadjustednonraw Thumb 10494
GANDA_Upkot Ganda 042Web
GANDA_ Unadjustednonraw Thumb 104Ad
GANDA_ Unadjustednonraw Thumb 1045E

Projectgegevens

Opdracht

Bouwen van een studentenhuisvesting complex

Opdrachtgever

Upgrade Estate

Architectuur

a154 architecten

Interieur

Upgrade Estate

Stabiliteit

SDKE

Technieken en bouwcoördinatie

Up-Size

Landschapsontwerp

Studio Basta

Visualisatie

Animotions

Conceptbeelden

a154

Oppervlakte appartementsgebouw A

2.238 m2

Oppervlakte studentenhuis B

3.214 m2

Fotografie

Luc Roymans