Ganda Molens
Stropkaai Gent
Een molen wordt een campus voor jonge mensen
Historiek
De Ganda Molens werden in 1940 gevestigd op deze site. Ze waren verbonden met de watermolens uit Harelbeke. Tot 1998 waren de molens in productie waarna de gebouwen dienden als tussenopslag en logistiek. In 2012 werden de activiteiten daar stopgezet waarna het kortelings werd verkocht. De industriële maalderij nam met haar gebouwen het volledige terrein in. Grote silo’s tot een hoogte van ca 40 meter bepaalden de skyline van de buurt. Na grondige analyse bleek reconversie van de bestaande industriële gebouwen niet mogelijk zodat geopteerd werd voor integrale sloop.
Na sloop werden drie afzonderlijke projectdelen bebouwbaar. Zone A grenzend aan de Stropkaai, Zone B centraal op het binnengebied en zone C uitgevend in de Lentestraat.
De volledige terreinoppervlakte wordt als groene long voorzien, als voluptueuze buitenruimte die ook wel “Hortus Ganda” wordt genoemd waarvan gebouwen A en B gemeenschappelijk gebruik maken. Zone C heeft eigen, private tuinen en werd van de site afgesplitst om een vijftal rijwoningen te bouwen met voordeur in de Lentestraat.
Appartementsgebouw A bevindt zich aan de Stropkaai en is voorzien als poortgebouw naar de site. Een riante poortopening geeft perspectief naar het achterliggend studentenhuis en bedient ook de ondergrond.
De kristalvorm met dak en gevel in dezelfde houten leien sluit in hoogte aan bij de aanpalende buren. Grote, omkaderde raamopeningen richten de stadszichten van binnenuit. Aan de tuinzijde zijn grote terrassen voorzien.
Verder op het terrein ligt studentenhuis B. De buitenste gevels van dit U-vormig gebouw hernemen het robuuste gevelmateriaal van A. De binnengevels zijn wit bepleisterd, net zoals de binnenkant van een groene appel. Ramen worden gedifferentieerd omkaderd om interessante lichten en zichten te genereren.
Aan de zijde van de Stropkaai wordt het gelijkvloers van één van de benen van de U- vorm ten dele weggesneden om zicht te bieden op de hoofdtoegang van het studentenhuis. Tegelijkertijd ontstaat er een overdekte, door boomstammen gedragen ruimte die buitenactiviteiten mogelijk maakt
Rond en tussen de gebouwen is een weelderig aangeplante tuin voorzien, als groene jungle- oase in de stad.
Projectgegevens
Bouwen van een studentenhuisvesting complex
OpdrachtgeverUpgrade Estate
Architectuura154 architecten
InterieurUpgrade Estate
StabiliteitSDKE
Technieken en bouwcoördinatieUp-Size
LandschapsontwerpStudio Basta
Animotions
Conceptbeeldena154
Oppervlakte appartementsgebouw A2.238 m2
Oppervlakte studentenhuis B3.214 m2
FotografieLuc Roymans