ENGEL_008Web

Op maat van kinderen

Opdracht

Het kinderdagverblijf Engelbewaarder bevindt zich op de ziekenhuissite te Izegem en is omsloten door gebouwen met diverse functies en uitzicht.

ENGEL_014Web
ENGEL_043Web

Het bestaande gebouw wordt opgesplitst en zal deels gebruikt worden voor de buitenschoolse opvang, het andere gedeelte zal dienst doen als kinderdagverblijf. Dit kinderdagverblijf dient te worden uitgebreid.

ENGEL_012Web
ENGEL_007Web

De gevraagde functies zijn te omvangrijk om op één verdieping te plaatsen wegens de beperkte grondoppervlakte. Er zou te weinig buiten- en speelruimte overblijven. Alle functies die betrekking hebben op de kinderen worden gegroepeerd rond een grote patio op het gelijkvloers die een omsloten speelruimte vormt en zorgt dat alle leefruimtes voldoende licht binnenkrijgen.
Op de verdieping worden de personeelsfuncties ondergebracht. Om versnippering in de bebouwing te vermijden, wordt de bovenverdieping verbonden met de benedenverdieping door middel van een licht hellend dak.

ENGEL_029Web
ENGEL_030Web
ENGEL_005Web

In de restruimte van het hellend dak wordt de technische ruimte voorzien, zodat hier geen extra nuttige oppervlakte voor moet opgeofferd worden.
De nieuwe inkom komt centraal op de langse zijgevel, wat het kinderdagverblijf de nodige autonomie geeft binnen het gebied.

ENGEL_019Web

De raamopeningen werden afgestemd op de functie van het gebouw als kinderdagverblijf.
Er zijn lage ramen die de kinderen een uniek zicht bieden.

ENGEL_017Web
ENGEL_021Web
ENGEL_009Web
ENGEL_006Web Small
ENGEL_036Web

Projectgegevens

Opdracht

verbouwen en uitbreiden van een kinderdagverblijf

Opdrachtgever

Engelbewaarder vzw

Architectuur

a154 architecten

Interieur

a154 architecten

Stabiliteit

De Klerck Engineering

Technieken

De Klerck Engineering

Oppervlakte verbouwing

405,3m2

Oppervlakte nieuwbouw

1.429,1m2

Oplevering (in fases)

2016-2018

Fotografie

Luc Roymans