Nieuwpoort A154 2

Nieuwpoort

Twee nieuwe meergezinsgebouwen en een opengewerkte gewerkt binnengebied in een sterk verdicht gedeelte van Gent

Nieuwpoort A154 3

Het project omvat twee meergezinsgebouwen, één die aansluit in Nieuwpoort en één in de Ijkmeesterstraat. De nieuwe volumes passen zich aan aan de omliggende gebouwen. Het gebied rond Nieuwpoort is sterk verdicht. Door het afbreken van het magazijnen dat het volledige binnengebied bezet, kan er in het binnengebied groen en lucht worden aangebracht.

Nieuwpoort A154 2
Nieuwpoort A154 5

Om het probleem van vis à vis te voorkomen werden alle gevels opgebouwd volgens een positief-negatief principe. De zuidkant is sterk opengewerkt, met ruime terrassen. De tegenoverliggende noordkant herbergt de slaapkamers en badkamers waar de ramen tegenover de vaste panelen van de terrassen gepositioneerd zijn.

Nieuwpoort A154 7

Door een ondergang in het gebouw aan de Ijkmeesterstraat aan te brengen en een terugsprong te maken ter hoogte van de hoek van Nieuwpoort, is er doorstroom mogelijk, wat de ontsluiting van het gebied ten goede komt

Nieuwpoort A154 4
Nieuwpoort A154

Het niveauverschil tussen Nieuwpoort en de Ijkmeesterstraat wordt opgevangen door het bouwvolume in de Ijkmeesterstraat, aan de hand van een plateau dat ruime terrassen biedt aan de appartementen op het gelijkvloers. Deze zorgt ook voor een differentiatie in het binnengebied.

Projectgegevens

Opdracht

Nieuwbouw van appartementen en ondergrondse garage

Opdrachtgever

Upgrade Estate nv

Architectuur

a 154 architecten

Oppervlakte

4567 m2

Oplevering

2012

Fotografie

CO2