KB_Cly002

Passieve woningen in een groene straat

Concept

De bestaande woning voldoet niet aan de energetische desiderata van de opdrachtgever en wordt daarom gesloopt. Bovendien is het perceel breed en groot genoeg voor verdichting: de realisatie van twee gekoppelde woningen wordt mogelijk gemaakt.

KB_Cly001 Pos6 Xxxx590
KB_Cly012
KB_Cly002 Bijgewerkt
KB_Cly003 Bijgewerkt

Beide gebouwen zijn massief-passief en vormen samen één homogeen gebouw. Ze gebruiken de massa van de draagstructuur om de temperatuur van het binnenklimaat te regelen.

Het materiaalpalet bestaat uit hout, glas en beton. De buitenzijde in beton, de sokkel alsook de gevels van de ingesneden patio’s in hout. Drievoudige beglazing met zonnescreens gevat in houten frames. De entree van de rechterwoning wordt afgesloten dmv een houten, pivoterende poort die toegang geeft tot een ingesloten voortuin en die, net zoals de garagepoorten, verscholen zit in de houten gevel van lattenwerk. De toegang tot de linkerwoning heeft een royale overkraging.

KB_Cly031
KB_Cly038
KB_Cly053

Passieve zonnewinsten worden bekomen door precieze inplanting van de raamopeningen.

De straatgevel is noordgericht en overwegend gesloten. Om zontoetreding toch mogelijk te maken worden inpandige daktuinen te voorzien die aan twee zijden zijn beglaasd. Deze geslotenheid en beglazing in tweede lijn voorkomt ook de inkijk vanuit de straat.

De achtergevel wordt maximaal open gewerkt. Op het gelijkvloers door kamerbrede, passieve schuiframen die aan de bovenzijde voorzien zijn van een luifel voor schaduwwerking. Als bonus ontstaan hierdoor overdekte terrassen.

KB_Cly037

Op de verdieping zijn eveneens terrassen voorzien. De rechterwoning heeft een gesloten gevel als terrasbeëindiging. Een vierkante opening kadreert en richt het uitzicht vanuit deze ommuurde patio.

KB_Cly052
KB_Cly026

Op technisch vlak is er balansventilatie en geothermie. Deze stuurt een lagetemperatuur vloerverwarming aan.

Ook de materialen aan de binnenzijde worden uiterst sober gehouden: natuursteen, hout en witgeschilderde muren. Maatwerk met essentiële detaillering brengt sereniteit

KB_Cly029
KB_Cly048
KB_Cly046
KB_Cly042
KB_Cly007
KB_Cly044
KB_Cly0582

Projectgegevens

Opdracht

Twee halfopen passiefwoningen in een groene straat Actueel Live preview Delen

Opdrachtgever

Dhr. L en Dhr. C

architectuur

a154 architecten

Interieur

a154 architecten

Stabiliteit

Studiebureau De Munck Pascal

Oppervlakte

418 m2

E-peil

E-4

K-peil

25

Energieverbruik

14kWh/m2/jaar

Datum oplevering

december 2017

Fotografie

Tim Van de Velde