PICKNICK_20190129 A154 Bijloke Cabine

Boterham in de Bijloke

Opdracht

Verbouwen van een hoogspanningscabine naar een picknickruimte.

PICKNICK_06 20190129 A154 Bijloke Cabine
PICKNICK_01 20190129 A154 Bijloke Cabine

Het project is gelegen op de Bijloksite te Gent. Het betreft het verbouwen van een oude hoogspanningscabine op de Bijlokesite naar een picknickruimte voor de schoolklassen die het STAM (stadsmuseum) bezoeken.

PICKNICK_04 20190129 A154 Bijloke Cabine


In de oude, ongebruikte, elektriciteitscabine uit het midden van de 20ste eeuw transformeerde men hoogspanning naar laagspanning, om onder meer het operatiekwartier van het Bijlokehospitaal te voorzien van stroom.

PICKNICK_20190129 A154 Bijloke Cabine
PICKNICK_07 20190129 A154 Bijloke Cabine
PICKNICK_08 20190129 A154 Bijloke Cabine

Alle binnenwanden worden verwijderd om een open ruimte te maken waar plaats is voor veertig personen. Achter de bestaande stalen luiken wordt nieuw buitenschrijnwerk voorzien. De picknickruimte ligt in een groene open ruimte van de Bijlokesite waar de leerlingen even stoom kunnen aflaten. Om de connectie met deze open ruimte te versterken worden de kasseien van het omliggend terras doorgetrokken naar binnen.

PICKNICK_10 20190129 A154 Bijloke Cabine

De originele ruwe afwerking van de oude hoogspanningscabine wordt zoveel mogelijk behouden. Een betonnen plafond, betonbalken en geschilderd metselwerk vormen een herinnering aan de vroegere industriële functie van het gebouw.

PICKNICK_13 20190129 A154 Bijloke Cabine

Er wordt een schuine houten wand in de ruimte geplaatst waarachter een berging en kitchenette voorzien worden. De vorm van deze wand is het resultaat van het optimaliseren van de bruikbare ruimte en het behoud van de lichtinval via de kleine bovenlichten.

PICKNICK_11 20190129 A154 Bijloke Cabine
PICKNICK_09 20190129 A154 Bijloke Cabine
PICKNICK_12 20190129 A154 Bijloke Cabine
PICKNICK_03 20190129 A154 Bijloke Cabine

Projectgegevens

Opdracht

Verbouwen van een hoogspanningscabine naar picknickruimte.

Opdrachtgever

Stad Gent

Architectuur

a154 architecten

Interieur

a154 architecten

Oppervlakte

58 m²

Oplevering

2018

Fotografie

Dennis De Smet