KAP_Co2 20120904 A154 Kapellen

Architectuurwedstrijd Vlaamse Bouwmeester

De opdracht

Open Oproep, architectuurwedstrijd Vlaamse Bouwmeester. Reconversie van het ‘Oud Gemeentehuis Kapellen’ tot tentoonstellingsruimte, polyvalente zaal en horecaruimte. Deze programma- onderdelen dienen zowel afzonderlijk als samen te kunnen functioneren

KAP_01

Er worden 3 ontwerppijlers naar voren gebracht:

- doorwaadbaarheid,
- ruimtelijke transparantie
- functieverdeling met sterke interactie

Naast deze pijlers wordt een sterke interactie van het gebouw met zijn context beoogd en dient de interne levendigheid van het programma uit te stralen naar zijn directe omgeving.

Na sloop van alle minderwaardige aanbouwen komt het Oud- Gemeentehuis met voormalige veldwachterswoning vrij te staan op het eigen perceel. Het bewaarde hoofdgebouw wordt vervolgens optimaal gerenoveerd volgens de originele ruimtelijke kwaliteiten. De half verzonken kelder/sokkel als technische ruimte, de belle- etage en de eerste verdieping als horecagedeelte, de zolderruimte/bekroning als polyvalente ruimte.

KAPELLEN_tekening11_a154 architecten
KAPELLEN_tekening6_a154 architecten
KAP_05
KAP_04
KAP_02

Op de na sloop vrijgekomen ruimte wordt de tentoonstellingsruimte opgericht.

Het dak hiervan wordt voorzien als stedelijk landschap dat de Hoevensebaan verbindt met de Antwerpsesteenweg. Dit ‘toegankelijk driedimensionaal dek’ bestaande uit royale trappen en terrassen op verschillende niveaus, bewerkstelligt een doorwaadbaar binnengebied dat de ruimtelijke transparantie verhoogt.

KAPELLEN_tekening14_a154 architecten

Grote glazen gevels flankeren dit stedelijk landschap terrassen en zorgen voor visuele interactie tussen het inwendige culturele programma en de omgeving.

Een royale groenwand versterkt deze ‘promenade architecturale’ en zorgt voor het nodige groen op eigen terrein.

2 6 Snede Aa

Het plastisch dakvolume wordt ook waargenomen aan de binnenzijde van de tentoonstellingsruimte. De lage gedeeltes kunnen ingenomen worden voor intiemere werken, de hoge voor eerder monumentale kunst, de etages van de voormalige veldwachterswoning als prentenkabinet.

KAP_03

De voormalige veldwachterswoning dient als entree voor de tentoonstellingsruimte en polyvalente zaal. Ruimtelijke transparantie wordt gerealiseerd door de bestaande zijgevel te slopen en te vervangen door een glasgevel waardoor de verticale circulatie van de tentoonstellingsruimte zichtbaar wordt vanuit de omgeving.

KAPELLEN_tekening13_a154 architecten

De statige hoofdentree van het Oud-Gemeentehuis wordt gebruikt als toegang voor de brasserie.

Inwendig wordt de volledige interactie tussen horeca, expo en polyvalente ruimte mogelijk gemaakt. Alle programma- onderdelen kunnen afzonderlijk of samen functioneren. De terrassen worden ingenomen door het horecagedeelte.

KAP_06
KAP_07
KAP_08

Projectgegevens

Opdracht

Reconversie van het ‘Oud Gemeentehuis Kapellen’ tot tentoonstellingsruimte, polyvalente zaal en horecaruimte

Opdrachtgever

Gemeente Kapellen

Architectuur

a154

Stabiliteit

Studiebureau SDKE

Technieken

Studiebureau SDKE

Interieur

a154

Oppervlakte

1340 m²

Datum oplevering

2012

Foto’s

CO2 Images