BORMTE_P864 Decon Bormtestraat Cam 5 Hr 20180403 Finaal Min

Wonen in een park

Concept

Het project bestaat uit 5 solitaire gebouwen in groene omgeving. Vier ervan worden nieuw gebouwd, de vijfde, negentiende-eeuwse herenwoning “Veyt” wordt gereconventeerd naar een publieks- of kantoorfunctie, met respect voor de erfgoedkarakteristieken.

BORMTE_Schermafbeelding 2019 01 19 Om 11 40 43
BORMTE_P864 Decon Bormtestraat Cam 1 Dji 0190 Hr 20180403 Final Min

Het “Veyt”-gebouw, alsook residentie A is ingeplant aan de kant van de Bormtestraat, de gebouwen B en C zijn in tweede orde voorzien en kijken uit over een prachtig park dat aansluiting maakt met het verder gelegen Zomerhuis.

Het gebouw D wordt voorzien aan de zijde van de Dorpstraat.

BORMTE_P864 Decon Bormtestr 2 6 En Dorpsstraat 106 Stekene Hr App B1 1 G 20180412 Min
BORMTE_P864 Decon Bormtestraat Cam 7 Hr 20180403 Finaal Min

Het bovengronds park blijft autovrij; de toegangen naar de beide, afzonderlijke parkeergarages B en C, gebeurt door hellingen die uitgeven op straatniveau. De zones tussen de eerste en tweede bouwzone worden ingevuld als autoluw park voor toegang van de gebouwen B en C. Hier geven ook de fietsstallingen op uit, alsook en aantal bezoekersplaatsen

Er wordt geopteerd voor een gelijkvormig gevelbeeld over de verschillende gebouwen heen.

De architectuur is gebaseerd op het principe van gestapelde, horizontale banden, dewelke aan de kant van de straat zorgen voor schaalverkleining- de gevelhoogte wordt hiermee gebroken- en aan de zijde van het park de diepe zonneterrassen oplossen.

BORMTE_P864 Decon Bormtestr 2 6 En Dorpsstraat 106 Stekene Hr App B2 4 D 20180412 Min
BORMTE_P864 Decon Bormtestraat Cam 3 Hr 20180403 Finaal Min

Deze natuursteenbanden resulteren in verdiepingshoge gevelinvullingen. Deze zijn ofwel voorzien met hoge ramen, ofwel met baksteeninvulling in lichte kleur. De gevels aan de straatzijden zijn overwegend gesloten- slaapkamers worden aan die zijde ingeplant- om inkijk en privacy problemen te voorkomen.

Aan de zijde van het park zorgt een houten gevelafwerking voor een natuurlijke, contextuele en landschappelijke aanpak. Plantenbakken zorgen voor de terrasscheidingen, glazen borstweringen resulteren in minimale zichtobstructies.

Gestoeld op de centrumligging, het magnifieke park aan de tuinzijde alsook het behoud van de erfgoedwaarde van de woning “Veyt” wordt gedacht aan een hedendaagse, lichte vormgeving die een weerspiegeling moet zijn van hedendaags wonen in Stekene.

Projectgegevens

Opdracht

De nieuwbouw van 4 meergezinswoningen met 42 appartementen

Opdrachtgever

Decon & ImmoTop Moerbeke

Architectuur

a154 architecten

Stabiliteit

Jan De Cauwer/ Atlas Engineering

Technieken

Decon

Landschapsontwerp

Avantgarden

Oppervlakte

4.936 m²

Oplevering

nog niet bepaald

Visualisatie

Nanopixel