BEUNENS_01

Wonen en werken langsheen de tuinmuur

Opdracht

De Bouwheer is zaakvoerder van een jonge, dynamische schrijnwerkerij en wil het bouwen van een werkplaats met showroom combineren met de nieuwbouw van zijn eigen woning. Om het project financieel gezond te houden dienen tevens twee grote appartementen gerealiseerd te worden.

BEUNENS_02

Om de privaatsferen van de verschillende programma onderdelen te vrijwaren wordt een slingerende tuinmuur geënt op de site. Het gehele programma wordt door dit ene bouwsel op het perceel georganiseerd. Deze wand scheidt de aan de straat liggende woning af van de werkplaats en bepaalt het algemene beeld van de bouwplaats. Boven op de werkplaats vinden de twee appartementen met bijhorend terras een plaats.

BEUNENS_03
BEUNENS_04

De ontsluiting van de verschillende onderdelen gebeurt op de volgende wijze: de woning met lessenaarsdak rechtstreeks langsheen de straat; de werkplaats met dubbelhoge showroom langsheen de inrit aan de linkerzijde van het perceel, afgescheiden van de woning met tuin door de slingerende tuinmuur. De appartementen langsheen de achterzijde van het perceel.

Op die manier worden de ontsluitingsmogelijkheden van het terrein optimaal benut om interferentie tussen de verschillende programma-onderdelen zoveel mogelijk te vermijden.

BEUNENS_06
BEUNENS_07

De werkplaats met dubbelhoge showroom is samen met de twee appartementen geïntegreerd in één doosvormig volume dat bovenop de tuinmuur is geplaatst. De showroom is gesitueerd aan de kopse kant van de werkplaats. Zichtbaarheid vanop de straat wordt gegarandeerd door de hoekverdraaiing van de tuinmuur en door de dubbelhoge, beglaasde gevel.

De appartementen zijn gelegen aan de achterzijde van het perceel, op de eerste verdieping. Aan de zuidzijde zijn ruime terrassen voorzien.

BEUNENS_11
BEUNENS_09

De woning dient volgens het bestemmingsplan te liggen aan de voorzijde van het perceel. Hinder van de drukke invalsweg wordt echter vermeden door de geslotenheid van de lage tuinmuur. Het lessenaarsdak heeft aan de straatzijde de laagste kant en aan de tuinzijde de hoogste. Deze achtergevel is volledig beglaasd en zuidelijk georienteerd. Warmte-overlast wordt vermeden door het voorzien van terrassen op de verdieping.

BEUNENS_10

Projectgegevens

Opdracht

bouwen van een werkplaats met woning en twee appartementen.

Opdrachtgever

Dhr. en Mevr. Beunens/Steven Beunens bvba

Architectuur

a154

Interieur

Steven Beunens

Stabiliteit

IBV

Oppervlakte

1600 m2

Oplevering

2006

Fotografie

CO2